Over ons

 Maya, Herman en Rita tijdens de voorstelling Hieperdepiep! Hier ben ik!

‘Wat de boer niet kent, dat vreet-ie niet’? Laat dat maar over aan de ervaren chefkoks van Samba Salad.  Zij schotelen de kinderen een bonte salade van ‘s werelds lekkerste muzikale gerechten voor. Kinderen en volwassenen worden verrast met een mix van flamenco, samba, jazz, salsa, pop, merengue, kaseko, calypso – en Afrikaanse muziekstijlen.

Samba Salad maakt bijzondere muziekgenres en instrumenten toegankelijk voor kinderen door humoristisch en energiek theaterspel.  Wereldse kinderliedjes met hedendaagse teksten geschreven door bekende kinderboekenschrijvers zoals Sjoerd Kuyper, Theo Olthuis,  Koos Meinderts en Herman Link.

Samba Salad neemt kindertheater serieus. Muziek hoeft niet simpel te zijn om kinderen te bereiken. Niet voor niets is de levensmissie van het gezelschap om de muzikale horizon van kinderen  te verbreden en daardoor hun kijk op de wereld vergroten.

Het geheime ingrediënt van Samba Salad

About Us - croppedTheater maken is een oud ambacht, net als andere beroepen die al bestonden voor de tijd van fabrieken, machines en massaproductie. Er komt veel kijken bij het maken van een voorstelling. Schrijven, repeteren, décor, kostuums, licht, geluid… en ga zo maar door. Al 35 jaar worden onze voorstellingen door liefde en met professionaliteit als een vlechtwerk in elkaar geweven.

Maar 35 jaar samenwerken is niet het enige wat ons gezelschap bijzonder maakt. Tijdens het Amsterdamse Festival of Fools in 1978 vond de eerste ontmoeting plaats tussen Herman Link (Amsterdam, 1957) en Rita Iny (Parijs, 1955), de oprichters van Samba Salad. Ergens onderweg op hun eerste tournee, tussen het eerste optreden onder de Eiffeltoren in Parijs en de jaarlijkse stierenren-fiesta in Pamplona, werden zij verliefd.  Op reis naar verre oorden vonden ze samen hun muzikale inspiratie en wakkerde de liefde voor wereldmuziek aan.

In de loop der jaren heeft Samba Salad met veel verschillende spelers, muzikanten, schrijvers, dansers en theatermakers gewerkt, maar de kern van het gezelschap is altijd Herman & Rita gebleven. Hun dochter Maya (Amsterdam, 1986), geboren op het podium en opgegroeid tussen artiesten, heeft zich sinds een paar jaar bij het gezelschap gevoegd. Het geheime ingrediënt van Samba Salad is dat het een theaterfamilie is die familietheater maakt. Lees op de Geschiedenis pagina meer over het ontstaan van Samba Salad, en de avonturen van de familie Link.

Inspiraties en samenwerkingen

Samba Salad live met het Metropole Orkest

Samba Salad samen met het Metropole Orkest

Samba Salad werkte in de loop der jaren samen met een unieke verscheidenheid aan muzikanten en andere kunstenaars, wat hen tot pioniers maakte op het gebied van muziektheater voor kinderen. Het gezelschap werkt samen met diverse muzikanten, acteurs, regisseurs, schrijvers en andere kunstenaars om hun voorstellingen tot stand te laten komen. Zo werkten ze in het verleden met oa. het Metropole Orkest, Gerardo Rosales (muziek), Hakim van Sesamstraat, Django Edwards, flamencogezelschap La Primavera (dans en spel), Dick Hauser van toneelgroep Orkater (regie) en kinderboekenschrijvers Sjoerd Kuyper en Theo Olthuis  (scripts en liedteksten). Dit is maar een indruk en de lijst met samenwerkingen is te lang om hier in zijn geheel op te noemen. Je vind de namen van de artiesten met wie Samba Salad gewerkt heeft onder het kopje ‘Vorige Producties’.

Samba Salad wenst je veel lees- en luisterplezier toe op deze website en hoopt gauw tijdens een voorstelling in levende lijve voor je te mogen optreden!

Reacties gesloten