Vrienden voor Altijd – Samba Salad 40 jaar

Het is ongelooflijk maar waar, Samba Salad viert een vriendschap van 40 jaar!

Wat is het leven zonder vrienden?! Dat zijn leukste mensen die je ontmoet en waar je de meest onvergetelijke momenten mee beleeft. Zij maken het leven mooi! Vriendschap is van alle (leef)tijden, dat wilt Samba Salad graag vieren en dat doen ze niet zomaar ergens, maar in Paradiso Amsterdam.  Laten we samen dansen, zingen en muziek maken, want we zijn vrienden voor…Altijd’!

Muziektheatergezelschap Samba Salad maakt al vier decennia lang met veel plezier muziektheater voor de kleine mens. Let op, grote mensen genieten ook mee, want het is niet alleen voor kinderen! Muziekstijlen als flamenco, samba, salsa, latin-jazz, kaseko, calypso en afrobeat zijn het muzikale palet voor de honderden liedjes en voorstellingen van Samba Salad waarvan inmiddels al meerdere generaties kinderen mee zijn grootgebracht.

Herman Link, Rita Iny en hun dochter Maya Link, nodigen hun muzikale vrienden uit die ze met de jaren hebben ontmoet en trekken de leukste liedjes van Samba Salad uit de kast. Feest mee met het pretconcert ‘Vrienden voor Altijd!’. Nummers als de maffe ‘Bloemkoolsamba’, of het swingende liedje ‘In je Hoofd kan Alles’, één van de allereerste liedjes ‘Bonita Banana’ of de vertaalde versie van de Cupsong ‘Als ik ga’. Welke krijg jij nooit meer uit je hoofd? Er zijn er genoeg om uit te kiezen!

Samba Salad is een buitengewoon familiegezelschap dat graag ongewone muziekstijlen aan kinderen voorschotelt en daarmee hun muzikale horizon verbreedt. Je kent ze misschien van de vele uiteenlopende muziektheaterproducties voor kinderen als, het flamencosprookje ‘Flamenkita’ of ‘Hak op de Tak’, de grillige bibbershow ‘Het Griezelkabinet’, de dierenliedjes van ‘In het Wild’ en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Trek je meest fantasierijke pakje aan en begin alvast met het oefenen van je beste dansmoves. Dit zal een klapper worden dat nog lang in ons geheugen zal blijven! Een kers op de taart, onze vriendschap dat voor altijd zal bestaan!

Tickets

Paradiso Amsterdam 16 februari:
https://www.facebook.com/events/505616636621638/
https://www.paradiso.nl/nl/programma/samba-salad-40-jaar-vrienden-voor-altijd/54409/

Victorie Alkmaar 3 maart:
https://www.facebook.com/events/2255473731401182/
https://www.podiumvictorie.nl/programma/samba-salad-40-jaar

Ons verhaal

Het begon ooit in Parijs onder de Eiffeltoren…

Rita Iny en Herman Link ontmoetten elkaar in de zomer van 1978 tijdens het jaarlijkseFestival of Fools in Amsterdam (1975-1984). Aan dit wereldberoemde straat- en locatietheaterfestival deden groepen uit heel Europa mee en vormde een belangrijk ontmoetingspunt voor internationale artiesten. Onder andere Django Edwards, Dogtroep en Hakim traden hier op en haalden veel inspiratie uit deze wereldwijde ‘nouveau clown’-beweging. Ook Oerol festival vloeide voort uit het Festival of Fools. Rita en Herman, beide jonge performers, werden naar elkaar toegetrokken. Rita woonde in Canada en was op reis door Europa. Haar plan was om voor een weekend naar Amsterdam te gaan, dit liep uiteindelijk een beetje anders dan verwacht.

Ze waren jonge twintigers, stapelverliefd en straatarm, Rita Iny en Herman Link. Ze besloten samen verder op reis door Europa, met niets meer dan hun instrumenten, verhalen en een paar honderd gulden. Onder de Eiffeltoren gaven ze hun eerste optreden samen en begon hun vriendschap voor het leven. Dat was het begin van Samba Salad.

Na hun eerste reis door Frankrijk en Spanje gingen ze verder met het maken van theatervoorstellingen die ze in Nederland, België, Oostenrijk en Duitsland speelden. En maakten ze grote reizen door Afrika en Zuid-Amerika waar ze zich lieten inspireren door allerlei soorten wereldmuziek zoals salsa, samba, flamenco, kaseko en afrobeat. Ze kregen steeds meer ervaring in het maken van muziektheater en het viel goed in de smaak bij het publiek.

Na de geboorte van hun dochter Maya begonnen Herman en Rita te pionieren en experimenteren op het gebied van de kindermuziek en -theater. Concerten en muziektheater voor kinderen met aansprekende thema’s en humor helpen de muziek begrijpelijk en toegankelijk te houden voor het jonge oor. Hierbij zoeken zij naar de grenzen van het muzikale niveau van het kind zonder de muziek te infantiliseren. Ze begonnen met het schrijven van hun eigen kinderliedjes en zochten hierbij samenwerking met bekende en ervaren kinderboeken en -liedjes schrijvers zoals Sjoerd Kuyper en Theo Olthuis. In de muziek van Samba Salad is de inspiratie uit hun reizen duidelijk te horen. Daarmee schotelen ze kinderen wereldmuziek voor met aansprekende Nederlandse teksten. Sinds 1986 hebben ze vele theatrale en educatieve muziekprogramma’s ontwikkeld, en met vele professionele musici en theatermakers samengewerkt.

Die liefde voor muziek is dochter Maya Link met de paplepel ingegeven. Zij ging vanaf haar geboorte mee op tour door Europa. Toen ze iets ouder werd, deed ze steeds meer mee op het podium. Maya werd opgevoed tussen vele muzikanten en kunstenaars en met het podium als haar speeltuin leerde zij de magie van het theater en de kunst van interactie met publiek. Zo betrad zij steeds mee de voorgrond en vervulde al snel de hoofdrol in de muziektheater producties van Samba Salad. Vanaf jongs af aan stond zij op podia als Vredenburg Utrecht, Bimhuis en Muziekgebouw aan ’t IJ samen met artiesten als Freek de Jonge, het Metropole Orkest, Gerardo Rosales en Hakim.

Filmpjes

Zo ging het er vijf jaar geleden aan toe in Paradiso:

 

Wie kent ‘m niet? De Bloemkoolsamba

Samba Salad 40 jaar geleden:

Samba Salad 25 jaar geleden (met een kleine Maya):

 

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten